'Ze zijn enthousiast als ik kom. Het is gewoon zo'n warm bad'
Mark is vrijwilliger voor zijn neefje Sander.
Hoe ben je als vrijwilliger bij ORO terecht gekomen?
Mijn neefje Sander woont zelfstandig in zijn eigen woonruimte bij ORO. Hij heeft spastische diplegie, waardoor hij zowel geestelijk als lichamelijk beperkt is en in een rolstoel zit. Hij kan veel zelf, maar soms moet je wel even met hem meedenken of heeft hij op fysiek gebied begeleiding nodig. Om leuke activiteiten op te pakken, heeft hij een bezoekvrijwilliger. Helaas moest zijn vorige bezoekvrijwilliger stoppen om privéredenen. Toen heeft Sander mij gevraagd of ik alsjeblieft zijn bezoekvrijwilliger wilde worden, omdat hij zo’n goede band met mij heeft. Dat vond ik zo speciaal. Ik moest het doen! De zorg trekt mij ook erg als persoon; het zorgen voor mensen en ze een fijn gevoel geven. Dat is precies waar ORO voor staat, dus ik ervaar dit als een hele mooie samenwerking.
Hoe zorg jij samen met ORO voor geluksmomentjes voor Sander?
De begeleiders geven hem het vertrouwen om zoveel mogelijk zelf te doen. Vindt hij iets wel lastig, dan leggen ze duidelijk uit hoe hij het kan aanpakken. Je kunt zien dat hij ervan geniet dat hij op zichzelf woont en zoveel dingen kan. Daarom behandel ik hem zelf ook als ieder ander persoon en betrek ik hem overal bij. Omdat we familie zijn, doen we regelmatig leuke dingen samen. Als we op een familiefeestje zijn, roep ik hem bij de groep en vraag ik waar hij over wil praten. Dan bloeit hij meteen helemaal op. Ook probeer ik elke maand een keer met hem samen te koken en hij mag me iedere dag Whatsappen of bellen. Het mooie is dat ik als vrijwilliger Sander net iets extra’s kan bieden. ORO betrekt mij in zijn behandelplannen. Daardoor weet ik nog beter wat er speelt. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat Sander héél graag wilde boksen. Ik heb een vriendin van mij gevraagd of zij hem een rolstoelgeschikte training kon geven. Die dag was spannend voor hem en hij werd vroeg wakker met kriebels in zijn buik. Maar de dag verliep fijn en hij genoot met volle teugen. Om mijn vriendin te bedanken voor dit mooie geluksmoment heeft hij haar uitgenodigd om samen met haar man bij ons te komen eten. Met mijn hulp heeft hij voor ze gekookt. Dat idee komt dan ook echt vanuit hemzelf. Hij is erg betrokken.
Waarom zou je andere vrijwilligers aanraden om bij ORO te starten?
ORO beschouwt mij als een volwaardige collega. Ik word overal in meegenomen en de waardering voor wat ik doe wordt uitgesproken. Ik heb regelmatig gesprekken met de vaste begeleiders van Sander. Zij vinden het fijn dat ik zo betrokken ben en meedenk over het behandelplan. Daarbij komt nog de waardering van de cliënten. Alle bewoners van Sanders locatie kennen me en daar heb ik ook een fijne band mee. Ze zijn enthousiast als ik kom: ‘Oeh, Mark is er weer!’ Het is gewoon zo’n warm bad. Dat voel ik overal bij ORO. Als je ook maar enigszins twijfelt om vrijwilliger te worden, ga dan eens een dag naar een activiteit van ORO toe. Dan zie je hoeveel geluk de cliënten uitstralen door kleine dingen. Ik denk dat bijna iedereen alleen maar enthousiast kan worden. Het voelt goed om er voor een ander te kunnen zijnen je krijgt er veel voor terug. Ik help wel eens mee bij activiteiten en dan willen alle cliënten even een praatje met me maken. Je bent als vrijwilliger zo speciaal voor ze, omdat je daar voor hen komt. Ik ga altijd met een gelukkig gevoel naar huis en als ik over Sander, de andere cliënten en ORO praat kan ik alleen maar glimlachen.