'Elke dag voelt als een cadeautje en geeft me weer nieuwe energie'

Anja is begeleidster op locatie de Hoge Hees in Beek en Donk

Wat maakt jouw werk interessant?

Het is zo variabel. Als ik naar mijn werk ga, weet ik nooit wat er op mijn pad komt. Hoe is vandaag de groepsdynamiek? Tegen welke struggelingen en vragen lopen cliënten aan? Vooral als ik een paar dagen vrij heb gehad, weet ik niet wat me te wachten staat. In die dagen kan er van alles gebeurd zijn. Er kan een ruzie ontstaan zijn tussen cliënten. Of er is een cliënt die even niet meer weet hoe en wat, omdat er ergens geen duidelijkheid over is gegeven. Ik vind de achtergrond van hun gedrag heel interessant en vind het belangrijk om uit te zoeken waar het gedrag vandaan komt en wat hun lichaamstaal zegt. Is een cliënt bijvoorbeeld echt boos of verdrietig als hij/zij schreeuwt of zich terugtrekt en stil is? Soms is het bluf of heeft iemand geleerd met dikke tranen een verhaal te vertellen om iets voor elkaar te krijgen. Inmiddels werk ik al 16 jaar met deze doelgroep en ik vind mijn baan nog steeds uitdagend. Elke dag voelt als een cadeautje en geeft me weer nieuwe energie.

Hoe ga je om met zulk gedrag?

Je kunt veel bereiken door vertrouwen te creëren. Dat bouw je langzaam op door tijd te besteden aan cliënten. Daarbij probeer ik ze handvatten te geven. Onder andere door ze een spiegel voor te houden. Doet een cliënt iets wat niet prettig is voor een ander, dan buig ik het verhaal om. Hoe zou het voor de cliënt voelen als de ander dit bij hem deed? Zo ontdekt de cliënt waarom dit gedrag niet juist is. Een voorbeeld: Tijdens het gezamenlijke diner merkt cliënt 1 naar cliënt 2 op dat die niet geholpen heeft met een taak die ze allemaal samen moesten doen. Terwijl cliënt 2 die taak al zo vaak doet. Later trekt cliënt 2 zich terug en daar lachen de andere cliënten om. Dan praat ik met ze en geef ik voorbeelden van de gevolgen van hun opmerkingen. Ze zijn zich daar gewoon niet bewust van. Dat maakt ook dat dit werk niet altijd makkelijk is. Je moet soms echt wel jezelf in acht nemen en je niet laten inpalmen. Af en toe moet je zelfs je eigen waarden en normen aan de kant zetten. Maar we zijn zo close. Ik voel dat ze me vertrouwen. De cliënten stralen warmte naar me uit als ze weer naar me toe komen met hun verhalen, me omarmen of me een aai over mijn bol geven. Dat maakt me zo blij. Ik voel me heel bevoorrecht met deze baan, omdat ik echt iets voor hen kan betekenen.

Welke kwaliteiten heb je nodig in dit werk?

Zodra je één been binnenzet, moet je er zijn voor cliënten tot je naar huis gaat. Ondanks dat de bewoners zelfstandig in appartementen wonen, hebben ze 24/7 een onzichtbaar handje nodig dat ze helpt. Je moet daarbij wel stevig in je schoenen staan. Soms heb je een band met een cliënt opgebouwd en denk je dat het goed zit, maar je hoeft maar één fout woordje te zeggen en je keldert letterlijk van de trap af. Als zoiets gebeurt, is het belangrijk om niet weg te lopen, maar met cliënten te praten over wat er is gebeurd. Je moet je kwetsbaar kunnen opstellen en ‘sorry’ kunnen zeggen. Hoe sterker de band is, hoe sneller die weer is opgebouwd. Soms versterkt zo’n akkefietje de band juist. Het allerbelangrijkste is dat je in dit werk jezelf blijft. Als je een ander probeert te zijn, voelen cliënten dat meteen.

Direct naar vacatures  Lees meer over begeleiding wonen in de wijk

Collega's vertellen

"Bij Het Laarhuys doen we het samen!"

Alma

Bekijk het verhaal

"Er zijn dagen dat ik stevig in mijn schoenen moet staan"

Tim

Bekijk het verhaal

"Juist die simpele dingen, daar haal ik het meeste uit"

Danuscha

Bekijk het verhaal